5 tips till dig som söker investerare

Andrej Kledzik och Lars Ekström har tillsammans arbetat som investerare i över 15 år, och tagit emot många förfrågningar från företag som behöver kapital och söker investerare. Här delar de med sig av sina fem bästa tips för att du som företagare ska få Inlandsinnovation att bli intresserade av ditt företag.

  • Ta fram en tydlig plan. Som investerare är det viktigt att veta vad kapitalet ska användas till, på lång men också på kort sikt. Det handlar inte bara om visionära 5-årsplaner utan lika mycket om de närmsta 100 dagarna. Var så konkret du kan om vad kapitalet har för effekt på din tillväxtplan.
  • Var transparent. Visa hela sanningen om bolagets ställning så att bedömningen redan från början blir rättvis. Du som söker investerare måste vara beredd på att alla inte ser på ditt företag med dina ögon.
  • Förbered dig på högre krav. Pengar löser inte alla dina problem, en extern investerare ger dig troligtvis en hel del nya. Speciellt i mindre bolag kan det upplevas som påfrestande med en ägare som ställer krav på tillväxt och löpande följer utvecklingen i ditt bolag.
  • Ha tålamod, var beredd på att en kapitalanskaffningsprocess tar tid, erfarenhet visar att det tar mellan 3-6 månader, ibland längre. Vi belyser företaget från flera håll och en investering tar tid innan den är färdig och genomförd.
  • Riskkapital ersätter inte bankens funktion, en bra relation till banken är viktig oavsett källan till ditt kapital.

Nyhetsarkiv