Skellefteåföretaget EnviBAT nyanställer och satsar på tillväxt i Norden, Kina och Indien

Statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation investerar tillsammans med Ackra Invest totalt 20 miljoner kronor i miljöteknikföretaget EnviBAT AB. Investeringen medför att företaget nyanställer och expanderar.

– Vi står inför en kraftig expansion både personellt och omsättningsmässigt. Investeringen innebär att vi nu kan öka vår kapacitet med ytterligare fem till sju nya anläggningar på våra huvudmarknader Norden, Indien och Kina. Vi planerar också att öka personalstyrkan, från sju till omkring 12 personer, säger Harry Johansson, vd för EnviBAT.

EnviBAT, som funnits tio år i Skellefteå utvecklar egna produkter med spetsteknik inom energiåtervinning, gas- och vattenrening. Företaget har byggt flest anläggningar i Sverige men finns även representerade på Irland och i Indien. Kina är en helt ny marknad. När företaget stod inför en större expansion tog Harry Johansson kontakt med investerarna.

– Vi gick på rekommendationer. Det handlar inte bara om pengar utan också om kunskap. Både Inlandsinnovation och Ackra har kompetenta organisationer. Det betyder mycket för oss att få hjälp med marknadsfrågor, till exempel hur man når nya marknader och arbetar i olika kulturer. Jag uppfattar att bägge investerarna har stor kompetens inom de här områdena, säger Harry Johansson.

– Marknaden för rening av gaser och energiåtervinning är i stark tillväxt på grund av allt hårdare myndighetskrav. EnviBATs produkter och spetsteknik kombinerat med personalens långa erfarenhet gör de väl rustade för god tillväxt under de närmsta åren. Vi har under våren analyserat ungefär ett femtiotal investeringsmöjligheter djupare och det är roligt att vi nu kan bidra med ytterligare kompetens och kapital i den här typen av tillväxtbolag, säger Lars Ekström, investeringsansvarig vid Inlandsinnovation.

– Ackra Invest ska verka regionalt i Norr- och Västerbotten. För oss är det mycket positivt att bli delägare i ett framgångsrikt miljöteknikföretag som EnviBAT, samt att vi tycker att det är värdefullt att saminvestera med Inlandsinnovation, säger Arne Morén, vd Ackra Invest AB.

Ackra Invest ägs till 50 % vardera av Skellefteå Kraft och AC Invest.

Kontakt:

Lars Ekström, investeringsansvarig Inlandsinnovation lars@inli.se 070-221 08 65

Harry Johansson vd EnviBAT harry.johansson@envibat.se 070-583 94 10

Arne Morén, vd Ackra Invest arne.moren@ackrainvest.se 070-349 73 16

Nyhetsarkiv