Vad är riskkapital och när behövs det?

Andrej Kledzik är Inlandsinnovations mest erfarne investerare, han har arbetat på Inlandsinnovation sedan 2012 och pratat med många entreprenörer om vad som gäller när man vill söka riskkapital.

Vi tar det från början, vad är riskkapital?

Begreppet riskkapital omfattar all typ av kapital utom banklån som riskeras vid en investering. Riskkapital indelas huvudsakligen i två grupper, så kallat venturekapital och buy-out. Venturekapital vänder sig till nystartade tillväxtbolag och buy-out till mer mogna företag. Inlandsinnovation arbetar huvudsakligen i tidig fas, men kan även vara en del av en buy-out. Istället för ordet riskkapital talar vi även om ”ägarkapital”, ”expansionskapital” eller ”egenkapital” vilket vi tycker bättre återspeglar det vi sysslar med.

När passar det att söka riskkapital?

När man vill växa och ser att banken inte vill vara med och finansiera tillväxten. För entreprenören innebär externt riskkapital begränsad egen finansiell risk samt tillgång till nätverk och kompetens. Riskkapital är till för bolag som vill och kan växa, men som behöver hjälp med kapital och kanske också kompetens och nätverk för att ta nästa steg i sin utveckling. Tack vare riskkapital kan bolaget våga satsa på projekt som innehåller lite högre risk, men också har en hög förväntad avkastning.

Vad är fördelarna och nackdelarna med riskkapital sett ur entreprenörens perspektiv?

En fördel med att söka riskkapital är att företaget tillförs kapital från externa investerare som delar risken med entreprenören. Det ger även företaget en fördel eftersom det inte krävs några räntebetalningar och amorteringar på riskkapitalet eller ställer krav på säkerheter från entreprenören. En riskkapitalist brukar också ha både kompetens och kontakter som hjälper till att utveckla företaget. En nackdel är att entreprenören släpper en del av ägandet och inflytandet över sitt bolag. Riskkapitalbolag är ofta aktiva ägare och ställer krav på tillväxt. Särskilt i mindre bolag kan det initialt upplevas som en belastning då riskkapitalbolag ställer tydliga krav vad gäller rapportering, implementering och uppföljning av affärsplanen. Att söka riskkapital är att vara beredd på att andra lägger sig i företagets välmående.

Vad tittar Inlandsinnovation på när en entreprenör söker riskkapital hos er?

Det första vi bedömer är affärsidén och dess kommersiella tillväxtpotential. I andra hand entreprenören, bolagets nuvarande position på marknaden, humankapital och finansiella ställning. Om bolaget redan har flera delägare är det viktigt att det finns en gemensam målbild, både vad gäller verksamheten och framtida exit.

Har du några råd till företag som är intresserade av att söka riskkapital?

Ta fram en tydlig plan över vad kapitalet ska användas till. Tro inte att riskkapital ersätter bankens funktion, en bra relation med banken är viktig oavsett källan till ditt kapital. Var transparent och ärlig, visa hela sanningen om företagets ställning så att bedömningen redan från början blir rättvis. Var beredd på att en kapitalanskaffningsprocess tar tid, så ha tålamod. Och var beredd på att alla inte ser på ditt företag med dina ögon.

Nyhetsarkiv