Samarbete mellan privat och statligt riskkapital i Norrland

Inlandsinnovation och Investa Företagskapital AB har under en lång tid haft en dialog om hur man kan arbeta tillsammans för att säkerställa och utveckla tillgången på privat riskkapital i Norrland. Diskussionerna har nu formaliserats i ett samarbetsavtal där avsikten är att Inlandsinnovation går in som delägare i Investa.

– Inlandsinnovation är en partner som har de nordligaste länen i fokus. Det är mycket värdefullt för oss att få en delägare som är engagerad i vår region på samma sätt som vi och har ett liknande uppdrag, säger Bengt-Göran Persson, styrelseordförande och grundare av Investa Företagskapital AB.

Investa Företagskapital i Sundsvall har fram till idag haft tre ägargrupper: Industrifonden, regionala företag samt en sammanslutning av privata investerare. Inlandsinnovation övertar nu Industrifondens roll i företaget och blir därmed största enskilda ägare, medan de regionala företagen fortsatt utgör majoritetsägare.

– Samarbetet med Investa gör det möjligt för oss att i större grad än tidigare investera tillsammans med privat kapital, vilket skapar en större hävstång på vår aktivitet i regionen. I och med engagemanget i Investa får vi en snabb utökning av investeringar i verksamhetsområdet och tillgång till ett brett kontaktnät, säger Peter Gullander, vd Inlandsinnovation.

Verksamheten i Investa har sedan 2012 koncentrerats kring att stärka bolaget med fokus på värdetillväxt och exit i portföljbolagen. Planen var att sedan genomföra en avveckling under nästa år. Inlandsinnovations engagemang innebär att man nu istället kan fortsätta verksamheten och göra nya investeringar.

– Affären betyder att vi fortsätter vara en aktiv riskkapitalaktör i vår region: Gävleborg, Jämtland, Härjedalen och Västernorrland. Riskkapital behövs i de här länen för att utveckla företagandet, säger Bengt-Göran Persson.

Styrelsen i Investa kommer även fortsättningsvis fatta beslut om vilka investeringar som ska genomföras. Inlandsinnovations uppdrag som ny delägare och samarbetspartner blir att ta emot och förbereda ärenden och förfrågningar från företagare i området som söker nytt kapital.

Kontaktuppgifter:
Peter Gullander, vd Inlandsinnovation 073-838 18 00
Bengt-Göran Persson, styrelseordförande Investa Företagskapital 070-341 42 42

Nyhetsarkiv