IT-företaget NUITEQ i Skellefteå nyanställer

Statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation investerar 7 miljoner kronor i Natural User Interface Technologies AB (NUITEQ). Investeringen gör det möjligt för företaget att både nyanställa och satsa på ytterligare försäljning utomlands.

– Nu blir det möjligt för oss att vidareutveckla produkten med ny teknologi, satsa ännu mer på att sälja utomlands och nyanställa. Vi är idag 13 anställda och planerar att anställa ytterligare fyra personer, både säljare och programmerare. Men vi uppskattar inte bara investeringen i pengar utan också att Inlandsinnovation går in med kompetens i vårt företag och att vi får tillgång till deras nätverk, säger Harry van der Veen, vd för NUITEQ.

NUITEQ utvecklar mjukvara för pekskärmar/interaktiva multitouch-skärmar. Det som utmärker NUITEQs produkt är att man kan använda flera fingrar på skärmen och att den kan användas av flera personer samtidigt. Mjukvaran används bland annat i konferenssammanhang, på muséer och flygplatser men framförallt i grundskoleutbildning runt om i världen.

– Intresset för multitouch är stort inom utbildning, detaljhandel och ”infotainment”. NUITEQ är ett spjutspetsföretag som vi bedömer har stor tillväxtpotential både nationellt och internationellt, säger Andrej Kledzik, investeringsansvarig vid Inlandsinnovation.

Företaget började som ett forskningsprojekt kring multitouch 2006, ett samarbete mellan Harry van der Veen, ursprungligen från Nederländerna, och svenska forskare samt studenter vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Förutom Inlandsinnovation deltar ett antal affärsänglar från Sverige och Holland i nyemissionen.

– NUITEQs framgångar kan bli en förebild för andra som verkar i universitetsmiljöer att våga ta steget och kommersialisera sin forskning och ha världen som marknad, säger Andrej Kledzik.

Mer än 95 procent av företagets affärer sker utomlands och företaget säljer till över 70 länder runt om i världen. Några av de större kunderna är PC-leverantören Lenovo, 3M, NEC, Ericsson, Accenture och General Electric.

– Vi kommer absolut vara kvar i Skellefteå. Vi är stolta över vår region och ser fördelar med det geografiska läget. Vi ligger exempelvis mittemellan Umeå och Luleå och kan locka anställda från båda håll. Vi har bra kommunikationer med flyget, vi kan ta oss ut i Europa på bara ett par timmar, säger Harry van der Veen.

Kontakt:
Andrej Kledzik, investeringsansvarig Inlandsinnovation 070-334 28 10
Harry van der Veen, vd NUITEQ 070-286 59 75

Nyhetsarkiv